INFORMACJE
Kurs Żywienie pozajelitowe - kurs dla farmaceutów. Poziom 1.
Szanowni Państwo,
Z wielką przyjemnością zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnej edycji kursu: „Żywienie pozajelitowe – kurs dla farmaceutów. Poziom 1.”. To już 7 edycja kursu! Cieszy nas tak duże zainteresowanie naszymi szkoleniami. Spotkamy się jeszcze przed wakacjami. Ogłaszamy rekrutację na kurs w terminie 20-21.05.2025. Miejscem naszych spotkań, niezmiennie, pozostaje miasto Łódź.
Formularz rejestracji na „Żywienie pozajelitowe – kurs dla farmaceutów. Poziom 1.”
20-21.05.2025 edycja 7, Łódź (Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa)
https://forms.gle/2VVFnMQRexXCwj9q8
Formularz będzie otwarty do 27.04.2025.
Żywienie pozajelitowe wciąż, w wielu szpitalach, jest procedurą praktycznie niedostępną. Świadczenie to postrzegane jest jako bardzo trudne i skomplikowane, nie tylko ze względu na właściwy dobór składu mieszaniny żywienia pozajelitowego do stanu klinicznego pacjenta, ale również wymagania prawne i refundacyjne. Ogniwem, bez którego rozwój żywienia pozajelitowego w Polsce nie nastąpi, jest farmaceuta. Farmaceuta przygotowuje mieszaninę żywienia pozajelitowego, bierze pełną odpowiedzialność za jej stabilność fizykochemiczną i mikrobiologiczną. Jest zawodem medycznym, który powinien doradzać lekarzowi w doborze składu mieszaniny żywienia pozajelitowego i lekoterapii. Celem naszych kursów jest gruntowne przygotowanie farmaceutów do pracy z żywieniem pozajelitowym.
Nasze kursy mają charakter praktyczny, większość zajęć ma formę warsztatów, dlatego przewidywana liczba uczestników to 20 osób.
Za ukończenie kursu oraz zaliczenie egzaminu uczestnik otrzyma 15 punktów edukacyjnych przyznanych przez Centrum Kształcenia Podyplomowego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Rekrutacja: 14.04. - 27.04.2025.
Zapisy zbierane będą poprzez formularz on-line, który zostanie opublikowany na profilu fb, profilu LinkedIn i stronie WWW Fundacji 14 kwietnia 2025.
Kurs w pierwszej kolejności dedykowany jest farmaceutom pracującym w szpitalach, pracujących już z żywieniem pozajelitowym lub chcących wprowadzić je w swoim miejscu pracy.
O wynikach rekrutacji poinformujemy drogą mailową do 30.04.2025.
Program kursu:
20.05.2025 Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa, Łódź
20.05.2025 wtorek
9.00 – 9.15 Rejestracja uczestników. Wprowadzenie. Dr n. farm. Sylwia Osowska
9.15 – 9.45 Leczenie żywieniowe - wskazania. Kwalifikacja pacjenta. Zapotrzebowanie energetyczne. dr n. med. Marek Kunecki
9.45 – 10.30 Wyjaśnienie zagadnienia niewydolności przewodu pokarmowego – dr n. med. Marek Kunecki
10.30 – 11.15 Dostępy naczyniowe stosowane w prowadzeniu leczenia żywieniowego. - dr n.med. Marek Kunecki.
11.15 - 12.00 Wyroby medyczne niezbędne do prowadzenia pacjenta żywionego pozajelitowo – mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk.
12.00 – 12:45 Zasady aseptyki (ANTT – anti touch technique) stosowane w prowadzeniu żywienia pozajelitowego: warsztaty – mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk.
12.45 – 13.30 Przerwa obiadowa
13.30 – 18.00 Warsztaty: dr n.farm.Sylwia Osowska, mgr farm. Magdalena Burkacka
13.30 - 14.15 Interakcje chemiczne w żywieniu pozajelitowym
14.15 - 16.15 Suplementacja mieszanin żywieniowych RTU
16.15 - 16.30 Przerwa kawowa
16.30 - 17.30 Przygotowanie mieszaniny żywieniowej metodą grawitacyjną.
17.30 - 18.00 Składniki żywienia pozajelitowego. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym.
21.05.2025 środa
9.00 - 12.45 Wizyta pacjenta w poradni żywieniowej – zespół żywieniowy w praktyce:
Recepta żywieniowa w kontekście badań biochemicznych.
Pacjent żywiony pozajelitowo a farmaceuta.
Czym się kierować przy wyborze mieszaniny RTU. Aspekty kliniczne i ekonomiczne.
dr n. farm. Sylwia Osowska, mgr farm. Magdalena Burkacka
12.45 – 13.15 Obiad
24.05.2025 sobota on-line
9.00 – 10.30 Egzamin zaliczający
Zapraszamy!
Fundacja Naukowa Żywienia Klinicznego Ambrosia